Valg af behandlingscenter

13 January 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Hvis du eller en pårørende har et misbrug, er det muligt at få gratis råd og vejledning på et behandlingscenter, hvor som helst i Danmark. Det er også muligt at være anonym, så længe at der kun er tale om råd og vejledning. Såfremt du ønsker at modtage en mere grundig hjælp, er det nødvendigt for behandlingsstedet at kende din identitet, hvis du ønsker at den skal være gratis. Det er muligt at blive indlagt eller og få hjælp og forsat være anonym, men så skal du selv betale for behandlingen.

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at det behandlingssted du har valgt har den nødvendige ekspertise i den form for misbrug du eller din pårørende har. Et eksempel kunne være stien behandlingscenter, der blandet andet er specialiceret i alkoholmisbrug. Andre centre kan være eksperter i ludomani, stofmisbrug eller noget helt tredje. Fælles for behandlingscentrene er, at de arbejder tværfagligt og kan hjælpe med at finde lige netop den behandlingsform og center der er bedst.

Hvordan hjælper behandlingscenteret dig?

Hvor det tidligere var kutyme at give en misbruger af f.eks. alkohol antabus og efterfølgende overlade det til misbrugeren at klare resten selv, ved man i dag at en sådan behandling er dømt til at mislykkes. I dag arbejder behandlingstedet ofte med de bagvedliggende årsager til misbruget, samtidig med at de arbejder for at misbrugeren får et nyt netværk og andre interesser. 

Begge dele er med til at minimere risikoen for, at misbrugeren får tilbagefald, når behandlingen er slut. Behandlingscenteret tilbyder ofte selv aktiviteter som misbrugeren er velkommen til at deltage i også efter endt behandling og der bliver hjulpet med at finde foreninger og andre interessefællesskaber, så misbrugeren ikke finder sig selv alene og ensom og tilsidst ender med at opsøge sit gamle netværk og måske falder tilbage til gamle vaner. 

More articles