Værd at overveje, når du skal købe trægulv

11 maj 2020
Camilla Skøtt

editorial

Gulvet spiller en stor rolle for indretningen af din bolig – både funktionelt og æstetisk – og derfor er der en lang række ting, du med fordel kan overveje, inden du vælger.

Med hjælp fra en erfaren gulvsliber, der har mødt indtil flere boligejere, som var trætte af deres trægulve, har vi listet de fem ting, du altid bør overveje, inden du investerer i et trægulv – det er nemlig vigtigt at være helt sikker.

1) Smalle eller brede planker?

Rent funktionelt har det ingen betydning, om dine gulvplanker er smalle eller brede, men til gengæld har det stor æstetisk betydning. Mens et parketgulv af smalle breder giver liv, skaber brede planker ro. Parketgulvet er klassisk og tidsløst, mens brede planker giver et mere moderne udtryk.

2) Lys eller mørk træsort?

Lyse trægulve passer godt til den enkle og nordiske stil, og de får samtidig rummene til at virke større. Modsat suger et mørkt gulv lyset til sig, men samtidig giver det kant til indretningen og kan medvirke til at skabe en hyggelig hulestemning.

3) Råt eller pænt?

Et trægulv kan enten være slebet helt glat, pænt og jævnt, eller det kan være råt med tydelige åretegninger og kraftige strukturer. Det første giver naturligvis et mere roligt udseende, mens den anden løsning giver et mere autentisk udseende, der dog kræver mere arbejde, når gulvet skal gøres rent.

4) Budget eller kvalitet?

Som udgangspunkt bør du altid vælge et kvalitetsgulv, når du skal have trægulv, da det holder i flere år. Vælger du massive gulve holder de i flere generationer, og de kan slibes igen og igen, når det bliver nødvendigt. 

5) Professionel eller gør-det-selv?

Det helt store spørgsmål er naturligvis, om du skal lægge gulvet selv eller have hjælp af en fagmand, og svaret på det er ikke entydigt; det handler nemlig om, hvor meget erfaring du selv har med gulvlægning.

Flere Nyheder