Vær opmærksom ved familieoverdragelse af bolig

29 October 2018
Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er en af mest fornemme gaver, man kan give til ens børn, hvis man overdrager dem en bolig i form af en part i en lejlighed, deres egen lejlighed eller ligefrem et helt hus – eller bare som medejer i ens eget hus.

Man kalder visse af disse punkter for familieoverdragelse i fagsproget, og det giver egentlig god mening at kalde det dette, da der er tale om, at man som forælder overdrager en bolig til ens børn eller barn.

Men måske stopper du allerede her op som forælder os siger, at der er grund til besigtigelse, for selvom det kan være dyrt at købe en bolig til ens barn, så husker de kloge hoveder derude nok, at arveloven tilkendegiver, at man skal betale en del i skat ved gaver fra blandt andet forældre til barn – og sådan er en forældreoverdragelse af bolig jo praktisk talt også.

Dog har du heldet med dig, for en over 30 år gammel bestemmelse siger nemlig, at det ikke koster en lige så høj arveafgift, hvis man foretager familieoverdragelse.

Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, før du jublende begynder at udfærdige et nyt skøde (hvilket vi også kommere nærmere ind på, hvordan man gør mest fordelagtigt).

For eksempel skal du være opmærksom på ejendomsvurderingen, for hvis den har forandret sig radikalt, fra du købte boligen, til nu, hvor du vil overdrage den til dine børn, kan du måske ikke udnytte den nævnte fordel.

Endvidere må du heller ikke aktivt gå ind og få foretaget en vurdering på handelsprisen for eksempel via en ejendomsmægler, da den offentlige vurdering således ikke længere er gældende. Ergo skal du forholde sig passivt på dette område.

Men som vi nævnte tidligere, så har du måske stadig lyst til at udfærdige et nyt skøde, men så skal du helst vælge en uddannet boligadvokat til at gøre dette, så du ved, at du får gjort det lovpligtigt korrekt.

More articles