Spar penge på el – vælg en varmepumpe

04 June 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Er du ejeren af et gammelt olie eller gasfyr og går og overvejer at det skal udskiftes eller ønsker du blot at skifte til et billigere og mere miljøvenlig løsning, kan du med fordel kigge nærmere på en varmepumpe. Du kan se flere eksempler her https://www.gramenergi.dk/

En varmepumpe er langt mere miljøvenlig og billig i drift end de mere traditionelle varmekilder. Det skyldes at du får over 3 kW for hver kW du bruger hvorimod de traditionelle ligger på 1:1. Det betyder også at en varmepumpe typisk har tjent sig ind på en 5-6 år og med en levetid på 15-20 år er det en god investering foruden at den er CO2 venlig. Den er ikke neutral da der skal bruges energi til at drive anlægget. 

Få en autoriseret installatør til at undersøge jeres bolig først

Det anbefales ikke at du selv installere en varmepumpe selv med mindre du har den rette erfaring. I stedet bør du få en autoriseret installatør ud og gennemgå din bolig. Det skyldes flere årsager. Din bolig skal som det første være godt isoleret for at det giver mening at have en varmepumpe. Dernæst skal du finde ud af hvor stort et anlæg der er behov for for at du kan opvarme hele din bolig.

Det er også vigtigt hvor anlægget sidder og om det er nødvendigt evt. at lægge rør ind så varmen fordeler sig til samtlige rum. Det er f.eks. nødvendigt hvis du har en bolig i flere etager. 

Hvis du vælger at få en varmepumpe skal du huske at du skal søge om tilladelse hos kommunen. Det er som regel en ren formsag. Det er noget din installatør kan hjælpe dig med. Husk også at give BRF Kredit besked om at du har skiftet varmekilde. Anlægget bør derudover installeres så det genere dig og dine naboer mindst muligt, da det larmer.

More articles