Hvornår trænger dit gulv til en afslibning?

05 April 2020
Camilla Skøtt

editorial

En gulvafslibning kan gøre meget godt for dit trægulv, men hvordan ved du, om det er tid? Vi har spurgt en professionel gulvsliber, så vi kan give dig et par overordnede retningslinjer at følge.

Er trægulvet så slidt, trist og kedeligt at se på, at enhver gnist i indretningen er fuldstændig forsvundet, så fortvivl ikke – det kan ændres med en gulvafslibning. Måske en gulvafhøvling hvis det er rigtig slemt.

Men hvorfor vente til du ikke længere kan holde gulvet ud; der er rig mulighed for at sætte ind langt tidligere, og det behøver hverken at være dyrt eller besværligt at få en gulvafslibning. 

Vedligehold er bedre end reparation

Gulvafsliberens vigtigste råd i forbindelse med at holde dine trægulve pæne år efter år, er at passe dem godt i det daglige. Gør du det, kan der sagtens gå mange år, inden det bliver nødvendigt med en gulvafslibning.

Og hvis du er hurtig på aftrækkeren, når overfladen begynder at blive slidt, kan du måske nøjes med at slibe den gamle overfladebehandling af og give gulvet en ny. Det er løsningen, hvis det er et lakeret trægulv du har. Har du derimod et olieret eller et sæbebehandlet gulv, kan du måske springe selve afslibningen over og nøjes med at give gulvet en ordentlig omgang med gulvrens, inden du behandler det igen.

Når en gulvafslibning er nødvendig

Det er ikke altid nok med en finslibning og ny overfladebehandling. Hvis der er mørke pletter eller ridser i gulvet, som ikke går væk med trærens, skal der hårdere metoder i brug – altså en decideret gulvafslibning. 

En professionel gulvafslibning fjerner ikke bare den gamle overfladebehandling, men eliminerer også mindre ridser, skrammer, pletter og andet skidt, der har sat sig fast på brædderne. Herefter skal det behandles igen – enten med samme materiale som tidligere eller med et nyt, hvis du ønsker et anderledes udseende.

More articles