Hvilken varmepumpe skal du vælge?

14 December 2021
Lotte Hindsberg

editorial

Planlægger du at skifte din nuværende varmekilde ud med en varmepumpe, har du flere muligheder, da der grundlæggende findes tre forskellige typer. Jordvarme, luft til vand og luft til luft. Hvilken en af de tre du skal vælge, kan din autoriseret installatør hjælpe dig med at finde den rigtige løsning.

Hvilken type du skal vælge kommer an på hvilken type bolig du har. Er det en kolonihave eller et sommerhus du skal have installeret en varmepumpe er en luft til luft varmepumpe som udgangspunkt nok. Det er den markant billigste, men også mindst effektive, men til en bolig hvor man ikke bor hele året er den perfekt. 

image

Luft til vand contra jordvarme

De to andre typer luft til vand eller jordvarme varmepumper fungerer efter samme princip. De udnytter forskellen i jordvarmen eller i luften og omdanner det til energi. Forskellen ligger i at varmepumper der udnytter jorden, skal have gravet store rør ned i haven, samtidig med at det kræver en have af en vis størrelse.

Det er langt den mest effektive og dyreste varmepumpe. Har du ikke lyst til at få din have gravet op eller er din have for lille kan du i stedet vælge en luft til vand varmepumpe der er lidt mindre effektiv, men også koster mindre. Du kan læse mere om dem her https://www.amalo.dk/luft-til-vand-varmepumpe.

Når du har besøg af den autoriserede installatør vil han samtidig grundig gennemgå din bolig. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at starte med at isolerer boligen, for at få fuld udnyttelse af din nye varmepumpe. Der skal også regnes på, hvor stor en varmepumpe skal være for at kunne varme boligen op. Inden installationen skal du huske at bede om tilladelse hos kommunen. Det er som udgangspunkt ren proforma og din installatør kan hjælpe dig med at få udfyldt de nødvendige papir.

More articles