Hvilken efterbehandling skal du give dit trægulv?

07 november 2019
Camilla Skøtt

editorial

Byggemarkedets mange muligheder for efterbehandling til trægulve er den rene jungle – læser du med her, guider vi dig gennem de forskellige produkter, så du kan træffe det rette valg.

Vi har talt med en professionel gulvafsliber, der blandt andet tilbyder gulvafslibning i Roskilde – og her har vi fået en grundig introduktion til de forskellige former for efterbehandling til trægulve. Læs med, og bliv klogere.

 

Tre muligheder

Groft sagt kan dine muligheder inddeles i tre: Olie, lak eller sæbe. Hvad du skal vælge, afhænger af dine krav til slidstyrke, rengøringsvenlighed og vedligeholdelse.

Vil du have et stærkt trægulv, der ikke kræver vedligeholdelse, og som kan vaske og støvsuges præcis, som du ønsker? Så skal du lakere dit trægulv. Lak er den stærkeste efterbehandling på markedet, og ikke nok med det – det er også yderst rengøringsvenligt, og du skal ikke vedligeholde det. Den eneste ulempe ved et lakeret trægulv er, at du ikke kan reparere det, hvis der opstår dybe ridser. Det kræver nemlig, at al behandlingen fjernes ved en afslibning, og derefter skal den påføres på ny.

 

 

Er du til en mellemvej, der samtidig giver et naturlig look, så kan du med fordel vælge at give dit trægulv olie. Olien er ikke helt så slidstærk som lak, men hvis olieringen er udført korrekt, kan den holde det meste skidt fra døren. Modsat en lakering kræver et olieret gulv, at du jævnligt vedligeholder det ved at give det plejeolie én gang om året – men til gengæld kan du reparere pletvis, hvis det bliver nødvendigt.

Sidst men ikke mindst har vi sæbebehandling. Det er den mest krævende form for efterbehandling, da den for det første ikke er særligt slidstærk, og for det andet kræver den jævnligt vedligehold i form af vask med sæbespåner hver måned. Fordelen ved et sæbebehandlet gulv er til gengæld, at du bibeholder træets naturlige udseende, og det egner sig rigtig godt til gamle skibsplanker og lignende.

Flere Nyheder