Hvad er en misdannelsesscanning?

23 January 2022
Steffen Petersen

editorial

Misdannelsesscanning kan godt lyde mere voldsomt end det er.  Men det er en scanning, som du kommer til at få, når du er i uge 18-20. Det er også her, at man kan se hvilket køn ens barn er. Hvis du gerne vil høre lidt mere om, hvad en misdannelsesscanning indebærer og hvad man undersøger ved denne scanning, så skal du læse med her i dette indlæg. 

misdannelsesscanning

 

1. Hvordan foregår en misdannelsesscanning?

Ved en misdannelsesscanning vil der være fokus på at kigge på fostret inde i din mave. Her vil jordmoderen eller en anden fagperson se på fostrerets hoved, rygsøjle, arme, ben og mave-tarmsystem. Det er med andre ord dit barn allerførste helbredsundersøgelse. Det er her, at man kan opspore potentielle misdannelser, og du vil blive undersøgt af speciallæger indenfor området.

Man scanner typisk via maven, men det kan også foregå vaginalt, hvis dette måtte blive nødvendigt. Personen, der scanner dig vil også se, hvordan din moderkage ligger placeret. Nogle gange kan moderkagen nemlig godt placere sig foran barnet inde i maven, hvilket gør, at man ikke kan mærke barnet så tydeligt. 

 

2. Hvorfor får man en misdannelsesscanning?

Det er vigtigt med en misdannelsesscanning, fordi man kan se om barnet har udviklet potentielle sygdomme eller misdannelser. Man undersøger typisk næsebenet, da det kan vise om barnet har udviklet Downs syndrom. Det kan give tryghed hos dig selv, hvis du er bekymret eller haft triste tilfælde førhen. Nogle kan få taget en tidlig misdannelsesscanning for at finde ud af, om barnet er sund og rask.

Du vil blive indkaldt til en misdannelsesscanning gennem din jordemoder, men hvis du vil have foretaget scanningen tidligere, så skal du kontakte en privatklinik. Som nævnt tidligere så er det også ved denne scanning, hvor man kan se hvilket køn barnet har. Så hvis du ikke kan vente med at finde ud af det, så kan du booke en tid til en tidlig scanning. 

More articles