Derfor vælger vi hvid maling til væggene

24 December 2019
Lotte Hindsberg
image

editorial

Tiltrods for at samtlige modemagasiner og indretningsarkitekter snakker om, hvor moderne det er med farver på væggene, vælger 85 % stadig hvid, når der skal males. Danskere er ellers normalt farveglade, men de sidste 20 år har vi primært holdt os til hvide vægge eller meget lyse farver, når det gælder vores bolig. Det har haft den betydning, at langt de fleste hjem ligner hinanden til forveksling. En maler som f.eks. fra et malerfirma i Brøndby Strand vil ellers nemt kunne vejlede i, hvordan en anden farve ikke alene vil ændre din bolig, men også hvordan man opfatter rummet. Alene det at vælge at male en endevæg i en anden farve, vil ændre den måde rummet og møblerne opfattes på. 

Hvide vægge er et neutralt og sikkert valg

Snakker man med indretningseksperter og andre fagfolk fortæller de at ved at male væggene hvide foretager vi os et “ikke valg”. De hvide vægge skyldes blandt andet at vi i Danmark higer efter lys og sol, især i de lange kolde vintermåneder, hvor vi opholder os indendørs. I situationer hvor din bolig skal sælges er et af rådene da også, at male væggene hvide, da køberen derved ikke ser den nuværende ejer så meget i boligen og nemmere selv kan forestille sig, hvordan boligen kommer til at se ud, hvis de ender med at flytte ind. 

Vi har tidligere været mere farveglade

Selvom den hvide farve har hængt ved nu i snart 20 år, har danskerne tidligere været glade for at male i farver. I 90erne var det moderne at male i stærke farver, som orange og blodrød. Det var en reaktion på de stramme 80er, hvor alt skulle være i stål og andre kolde farver. Gik man en tur og kiggede ind af vinduerne, var det tydeligt at se hvem der lige havde fået malet og hvem der ikke havde.

Vi har også tidligere helt tilbage til 20erne og 30erne, haft en forkærlighed for farver på væggene. 

More articles