Bryg din egen juleøl!
Kan du forestille dig en julefrokost uden øl? Nej, vel? I den danske julekultur har vi mange afholdte traditioner; og juleøllen er en af dem. Juleøllen har faktisk haft sin – yderst velfortjente – plads på listen i århundrede.
Mange undres måske over, hvordan en alkoholisk drik har fået så stor en plads, da julen jo ellers er en kristen højtid – men hvis man dykker ned i historien, kan man finde svaret. De danske vikinger drak øl i rå mængder, og det især til jul, hvor årets største fejring fandt sted; vikingerne fejrede vinterens omme, og man samlede slægt og frænder og spiste, drak og knyttede bånd.
I den danske Middelalder drak man ligeledes øl, og meget af det. Grunden hertil var, blandt andet, at vandet i byerne på daværende tidspunkt var overordentligt forurent, det stank og det smagte frygteligt. Det blev derfor serveret for både børn og voksne – dog i en langt svagere udgave end den, vi nyder idag. Især juleøllen er stærk – og svaret findes, hvis man undersøger bondebryggen.
Bønderne bryggede selv, og for at optimere holdbarheden tilsatte man ekstra malt og humle; derved kunne den lagres i længere i trætønderne.
Men vi må faktisk hoppe en del år frem for at finde den første øl, der blev karakteriseret som værende en decideret juleøl. Det drejer sig om Carlsberg 47 – dog var det ganske tilfældigt, at det blev lige netop denne. Øllen blev brygget i en helt anden anledning, nemlig Carlsbergs runde fødselsdag; men da det var i november måned var den hurtigt at finde på juleborde rundt omkring i det ganske danske land.
Juleøllens historie er interessant, måske især for den, der har en hjemmebrygger i maven, og finder tilblivelsen under ølbrygning sjov og spændende. Hos Hjemmebryggeren kan du give dig i kast med at brygge din helt egen! Gør din julefrokost til noget ganske særligt med en helt unik feature; din egen håndbryggede juleøl. Køb alle ingredienser hos Hjemmebryggeren – og med lidt ydelse vinder du og dine gæster stor nydelse!