Modtag gratis misbrugsbehandling på et misbrugscenter

11 January 2022
Lotte Hindsberg

editorial

I Danmark betragtes et misbrug som en sygdom, og derfor er en behandling gratis på lige fod med alle andre former for sygdomme. Det er muligt at få en misbrugsbehandling på et misbrugscenter. Det eneste krav er at du oplyser dit cpr. nr. hvis du skal have mere end en råd og vejledningskonsultation som kan hvis ønsket foregå anonym.

Årsagen til at dit cpr. nr. skal oplyses er at din kommune skal betale for behandlingen og de skal juridisk sætte en betaling sammen med et cpr. nr. Hvis du ikke ønsker at oplyse dit cpr. nr. og det kan der være flere legitime grunde til, er det muligt at modtage hjælp, men så skal du selv betale.

image

Tidligere behandling vs. nu

Tidligere misbrugsbehandling gik i alt sin enkelhed ud på at misbrugeren blev fysisk afvændet og så ellers sendt hjem med et glas antabus eller metadon og så havde man en forventning om, at så var den ged barberet.

I dag ved man at et misbrug er langt mere kompliceret end blot den fysiske afhængighed. Der er den mindst lige så vigtige den psykiske og den eller de årsager, der ligger til grund til misbruget. Sidst men ikke mindst, er der det der i fagsprog kaldes efterværn.

Det er den periode lige efter endt behandling, hvor hverdagen træder ind og misbrugeren skal få en hverdag til at fungere uden at kunne ty til eks. alkohol. En misbruger har typisk brugt mange timer dagligt på sit misbrug. Den tid skal fyldes ud med noget andet, plus at der ikke kan hentes trøst og mod i alkoholen.

Derfor er en del af behandlingen at give misbrugeren nye måder at lære at takle udfordringer på og prøve at hjælpe dem til at finde nye interesser, så de ikke af ren og skær kedsomhed vender tilbage til gamle venner.

More articles