Hvad er psykologi?

18 November 2022
Anders Hansen

editorial

Psykologi er det studie af tanker, følelser og adfærd. Det blev opfundet for mere end 150 år siden af den tyske læge og filosof Wilhelm Wundt. Psykologiens historie går dog meget længere tilbage i tiden. I dag er psykologi et anerkendt fag, som man tit besøger for at få hjælp med problemer. Men der hersker stadig mange fordomme om psykologi.

 

Hvad er psykologiens historie?

Psykologien går tilbage til oldtiden, men fik først sit eget navn i slutningen af det 19. århundrede. De gamle grækere og romere udviklede filosofiske teorier om viden og adfærd, mens der med tiden opstod forskellige tankeskoler i Europa. Wilhelm Wundt anses for at være grundlæggeren af den moderne psykologi for sit arbejde med at etablere laboratoriebaserede psykometriske tests.

Det har med tiden ført til, at man kan finde en aut. psykolog i Odense.

 

Er de forudfattede opfattelser om psykologi sande?

En almindelig misforståelse om psykologi er, at det blot er en måde at behandle mentale sundhedsproblemer på. Selv om dette måske er delvist sandt, er der så meget mere end det! Psykologi studerer alle aspekter af menneskelig adfærd, fra problemløsningsfærdigheder til sociale interaktioner. Psykologer ser f.eks. også på sprogudvikling eller hukommelsesevner

psykolog

Det er ikke nødvendigt at besøge en psykolog regelmæssigt. Det afhænger alt sammen af dine individuelle behov og din situation. Hvis du har uløste problemer, kan du have gavn af at tale med en professionel om dem.

Under alle omstændigheder er det altid bedst at få hjælp, hvis der er behov for det, i stedet for at forsøge at håndtere psykologiske problemer selv. Forskning har vist, at tidlig indgriben kan være med til at forebygge mere alvorlige psykologiske problemer i fremtiden.

 

Er psykologi reel videnskab?

Ja, det er det! Psykologi er en etableret videnskab og følger den videnskabelige metode. Det betyder, at psykologer bruger empirisk forskning til at studere menneskers tanker, følelser og adfærd for at forstå de underliggende mekanismer i menneskers funktion.

Resultaterne af sådanne undersøgelser kan derefter bruges som grundlag for beslutninger om, hvordan man bedst hjælper personer, der kæmper med psykologiske problemer

Generelt set er psykologi et fascinerende fag, som har meget mere at byde på end blot at behandle psykiske problemer. Det giver os indsigt i, hvorfor vi tænker og opfører os, som vi gør, hvilket kan hjælpe os med at træffe bedre beslutninger for os selv og vores omgivelser.

More articles