En guide til at forstå ejerudgifter ved boligkøb

18 January 2021
Silje Hansen

Går du med drømmen om at købe din egen bolig? Der er for mange en af de største beslutninger i livet, da det for det første er en af de største investeringer, man gør sig. Derudover er det formentlig det sted, som du kommer til at være i mange år frem, hvorfor der sikkert er en masse overvejelser at gøre inden man beslutter sig.

Her kommer du ikke udenom at skulle forholde dig til de omkostninger der følger med, når du skal købe en ny bolig. Der er naturligvis de omkostninger der er forbundet med at få finansieret et lån til køb af boligen. Herudover kommer der løbende omkostninger til ejerudgifter. Der er mange der forbinder ejerudgifter med forbrug som f.eks. el, vand og varme, men det er som regel ikke inkluderet i ejerudgifterne.

Hvilke omkostninger indeholdes i ejerudgifterne?

Ejerudgifterne er faste. Det er udgifter, som du vil skulle betale lige så længe du ejer boligen. Det gælder også, når du har betalt hele huset ud. I ejerudgifterne indeholder blandt andet betaling for ejendomsværdiskatten. Det er en skat der er baseret på 1 % af hele ejendomsværdien. Det vil sige værdien af både grunden og bygningerne der er placeret på grunden. Det er en skat der hvert årlig bliver opkrævet sammen med din årsopgørelse.

Herudover indeholder ejerudgifterne en betaling for grundskyld. Det er måske til at forveksle med ejendomsværdiskatten, da du her også betaler skat af værdien for grunden, men uden bygningerne. Det er nemlig en anden udgiftspost som afregnes direkte med den lokale kommune. Her er det den enkelte kommune der fastsætter taksten for denne skat. Du vil formentlig blive opkrævet 2 gange om året.

Hvis du optager et lån i forbindelse med køb af grund og bolig, skal du forvente at bankerne og realkreditinstitutterne stiller krav til en ejendomsforsikring. Derfor bør du også indregne det som en fast udgift i forbindelse med dit boligkøb. 

Læs mere om ejerudgifter her hos husblog.dk

More articles